Google+ Followers

Saturday, October 26, 2013

Kemeja Batik

Assalamualaikum,

Jom usha koleksi terkini kemeja batik dari kami. 
Kali ini ZQ post koleksi black & white untuk anda.

Jom cuci mata!!! Sape cepat dia dapat.
Harga termasuk kos postage.
SOLD 
SOLD 
SOLD 
SOLD 
SOLD 
SOLD 
SOLD 
SOLD
Boleh usha kat ZQ Batik facebook juga ye!
Hubungi kami 013-2877995 (Rahmat) @ 014-5053504
 (Kimi) untuk sebarang pertanyaan.

Monday, October 14, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua...


Raikan dengan penuh kesyukuran;
Hati2 dalam perjalanan;
Semoga sentiasa selamat dgn penuh keberkatan;

InsyaAllah...


Saturday, October 12, 2013

Tips Berbelanja

Assalamualaikum,

Selamat Hari Ahad you all, ari santai2, ari shopping, ari beriadah...

Ari ni ZQ nak citer pasal tips berbelanja... Akhir-akhir ini ramai yang pening kepala bila subsidi minyak dikurangkan kan... ye lah, petrol kan salah satu kos wajib untuk kita bergerak. Lainlah kalo kita pakai beskal. Anyway, bila kos utk commute ni naik, mcm2 lah usaha memasing nak ejas budget bulanan kan, kurangkan sana, ejas kat sini. Ada yang kurangkan shopping, ada yang kurang makan kat luar, ada yang kurangkan dating (Eh, dating boleh kurang-kurang ke? x merajuk ke si dia?) hehehe...

ZQ ada terbaca kat KPDNKK punya brosiur ni tentang tips penjimatan. Meh ZQ share ngan korang supaya kita boleh ingatkan diri masing-masing dengan tips berbelanja untuk elakkan inflasi.

Ada 6 tips yang dia senaraikan:

1.  Kene disiplin merancang perbelanjaan (kene buat SIMPANAN PADA AWAL BULAN & senaraikan perbelanjaan ikut kategori);

2.  Kene cari alternative utk MEMINIMUMKAN PERBELANJAAN (dia kata beli @ gunakan jenama lebih murah @ belilah barangan buatan Malaysia - yg ni pandai2 koranglah decide ye);

3.  Kene buat PERBANDINGAN HARGA (yang ni kene rajin buat, especially yang berbelanja groceries sebulan sekali @ kuantiti barang yang banyak sebab boleh berjimat walaupon bezanya hanya dua, tiga posen satu barang);

4.  Kene belanja mengikut KEUTAMAAN (kene rancang ikut keperluan, jangan ikutkan sangat kehendak ati, esok2 menyesal x cukup duit nak makan, hehehe);

5.  Yang ni sometimes ZQ rasa x berapa practical, tp dah dia cadangkan cam tu, ZQ bagitau jer... Cuba utk naik pengangkutan awam @ kongsi kereta. Kalo ke tempat yang pengangkutan awam dia efficient, oklah kan... kalo idak, payah jugak. Satu lagi kalo nak kongsi kereta mmg kene betul2 rancang perjalanan, orang bujang no hal. X de singgah nursery ke, umah pengasuh ke... orang dah kawin, kongsi kete ngan orang umah je la...

6. Kene berhibur secara sederhana contohnya gi melawat muzium @ free concert, tonton DVD dgn keluarga @ rehatkan minda di taman rekreasi.

Itulah dia tips2 berbelanja dari KPDNKK, ZQ rasa ada banyak relevantnya.

Dari ZQ pulak, ZQ rasa ONLINE SHOPPING adalah salah satu penjimatan yang baik. Yelah x yah keluar shopping, dapat jimat minyak kete, dapat elak beli barang2 yang kurang perlu, dapat elak makan kat luar and yang pentingnya dapat spend lebih masa di rumah dengan keluarga tercinta.

Well guys, anyway pandai2 la kita ejas ikut situasi masing2. ZQ harap tips2 ni dapat membantu. Selamat merancang perbelanjaan to you all... and me too...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...